BOSC TERAPÈUTIC PALAU-SACOSTA

📸 FOTOS I VIDEOS CONCERT DE BOSC 📸

RedBosques III. Hacia una Red de Rodales de Referencia

III Congrés Internacional: El potencial dels boscos en la salut. 07/10 octubre 2019

Aquest és un projecte que vàrem iniciar fa quatre anys, i consisteix en conservar la biodiversitat i fer uns itineraris saludables i terapèutics als nostres boscos, per millorar la qualitat de vida dels veïns que viuen al barri i a la ciutat de Girona.

El projecte compta amb la col·laboració científica de la Universitat de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava a través de la Diputació de Girona.

 

Gràcies als pressupostos participats a l’any 2015, el projecte d’un itinerari als boscos de Palau-sacosta va ser el guanyador amb el 66% dels vots, (31.431 €) dels quals vam destinar 13.372 € a una primera fase d’implementació del bosc terapèutic.


Boscos Terapèutics

UNA XARXA GIRONINA DE BOSCOS TERAPÈUTICS VINCULADA A BOSCOS D’ALT VALOR NATURAL

Boscos terapèutics, un projecte de país

Context i antecedents

Japó sota el concepte japonès del «shinrin-yoku» (bany de bosc), des de 1982 l’agència Forestal Japonesa (dependent del Ministeri d’Agricultura, Forests i Pesca) ha configurat una xarxa de 48 “boscos terapèutics”, amb un guiatge professional i sistema de certificació associats, que rep uns 10 milions d’usuaris l’any. L’objectiu primer d’aquesta infraestructura ha estat reduir a mig termini la despesa en seguretat social. La vocació d’aquests boscos és oferir un servei de benestar i salut destinat a la població sana així com servir de reforç en teràpies curatives o pal·liatives per a pacients amb patologies i malalties de diversa naturalesa. El programa vinculat d’investigació clínica és referent a nivell mundial i es coneix amb el nom de “Medicina Forestal”.


Bosc terapèutic de Palau-sacosta

UNA XARXA CATALANA DE BOSCOS TERAPÈUTICS VINCULADA A UNA XARXA DE BOSCOS D’ALT VALOR NATURAL

“Boscos terapèutics” 

Un projecte de país La conjunció en el projecte de dimensions tan importants com el territori, el medi natural, la salut i el benestar, i el turisme, així com el seu enorme potencial arreu del territori, esta fent necessari crear una àmplia xarxa d’actors a diferents nivells i multidisciplinars. Aquesta complicitat i cooperació és la que farà possible el desplegament de tota la seva força, potencial i transcendència, com a projecte de país. “Persones que cuiden dels boscos, boscos que cuiden de les persones.


ACCIONATURA – Xarxa Catalana de Boscos Terapèutics

OBJECTIUS

  •  Enriquir la xarxa de boscos d’alt valor natural custodiats, incorporant aquells rodals amb elements de maduresa vinculats als «itineraris forestals terapèutics».
  •  Promoure la conservació i custòdia de rodals d’alt valor natural adscrits o adjacents als boscos terapèutics.
  •  Generar un nou servei de salut i benestar per a les persones sobre la base del potencial terapèutic dels boscos madurs o premadurs amb elements de maduresa.
  • Crear un nou recurs forestal que es converteixi en un autèntic motor dinamitzador del medi rural forestal, i instrument per a l’extensió de la sostenibilitat en el medi forestal.
  • Propiciar el funcionament de dues estructures associades al projecte: una cooperativa de guies terapèutics, i una Societat Catalana de Salut i Natura en l’àmbit mèdic.
  • Estendre i consolidar el concepte i tecnologia dels #BanysDeBosc en el territori català, i així que sigui possible a escala europea.