(Plaça Fidel de Palau i Lola de Can Vert)

La Dolors, filla d’en Tomàs Pérez i Palom i de la Francisca Guinó i Dalmau, va néixer el 15 de setembre del 1924 al Mas Vert de Palau-sacosta, on va créixer i va formar una família amb en Fidel.

En Fidel Rodríguez i Barrufet nasqué a Barcelona el 24 de desembre de 1916. Era fill d’en Josep Rodríguez i Ferran i de la Dolors Barrufet i Armengol.

El pare, enginyer industrial de la casa Siemens, fou traslladat a Girona pel muntatge i la posada en marxa de l’empresa Indústries Químiques i Tartàriques S.A.

Francisca Guinó Dalmau, Fidel Rodríguez Barrufet, Dolors Pérez Guinó i Tomàs Pérez Palom. (Mas Vert).
Al fons el porxo o pallissa

Va ser un canvi brusc en plena adolescència però es va anant adaptant a la vida social del poble.

El 1936 esclatà la guerra i amb tan sols 19 anys es va trobar defensant la República al front d’Aragó i de Madrid. És donat per mort i fins i tot la família es va repartir les seves pertinences però ser capturat i portat a Sigüenza i després a la presó de Sòria.

Acabada la guerra i gràcies als avals de personalitats de Palau-sacosta, va tornar a casa, a Girona i poc després, tot i haver participat a la guerra, fou enviat a Vigo a fer el servei militar. Va aprofitar aquests tres anys per treure’s el títol de practicant militar. Allí també va desenvolupar les seves qualitats artístiques realitzant manualitats i guanyar alguns diners per poder ajudar la família.

Quan tornà es va implicar, juntament amb altres veïns, en la reconstrucció de l’Església Parroquial de Palau-sacosta, que havia estat cremada.

IMATGES ANTIGUES

Va fer teatre i va cantar al cor parroquial dirigit per la sra. Maria Philpotts de “ca l’Anglès”.

Va entrar de peó als “Químics” i, de mica en mica, va anar escalant responsabilitats fins arribar a ser cap de torn. També va ajudar molts veïns de Palau-sacosta que hi van poder entrar a treballar. Tant a l’empresa com al poble va desenvolupar les seves tasques de practicant de manera generosa i altruista: injeccions, vacunes, embenats, fregues, curar el mal dels espatllats i altres.

INDUSTRIA QUÍMICA I TARTARICA ( Els Quimics)

Feia més de dotze anys que freqüentava el Mas Vert. Va conèixer la Lola amb qui es va casar el 15 de setembre de 1944 a la parròquia de Sant Miquel i van tenir 4 fills i 6 filles.

Plaça de Fidel de Palau i Lola de Can Vert
Fidel Rodríguez Barrufet i Dolors Pérez Guinó

Aficionat a la pesca, a l’horticultura, a la lectura, a la música, al teatre i ferm defensor de la cultura i de l’esport, va fer tot el possible en aquella època perquè tothom hi tingués accés.

Fidel, de nom i de fets a les regles de Déu, va morir a Palau-sacosta l’1 d’octubre de 2006; la seva dona Lola, el 13 de juny de 2011.

Bons fills i esposos, bons pares i avis i, per a tothom, uns bons veïns.

Girona, 3 de maig de 2021.