L’Ajuntament de Girona col·labora amb el Departament de Salut per habilitar el Pavelló Municipal de Girona-Fontajau com un hospital de campanya. L’alcaldessa de Girona ha reclamat avui a l’Estat espanyol que no redueixi la partida destinada a ocupació.

Dijous 02/04/2020 – 19.40 h

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la regidora de Drets Socials i Cooperació de l’Ajuntament de Girona, Núria Pi, han fet aquest migdia una roda de premsa virtual on han resumit les mesures preses per part de l’Ajuntament de Girona amb l’objectiu d’intentar evitar contagis de la COVID-19, de preservar la salut de la ciutadania i també per mitigar els efectes de la crisi que comporta. “En aquesta línia, podem confirmar que en col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya s’ha decidit que el Pavelló Municipal de Girona-Fontajau esdevingui un hospital complementari, i per això diverses àrees de l’Ajuntament ja estan treballant per adequar-ne les instal·lacions de manera que Salut pugui assumir la gestió de l’espai”, ha anunciat l’alcaldessa.

Madrenas ha destacat que l’objectiu del consistori ha estat des d’un primer moment treballar conjuntament amb Salut per multiplicar els esforços municipals a l’hora de garantir la salut de les persones i, al mateix temps, adaptar els serveis bàsics i essencials de la ciutat en benefici dels veïns i veïnes. “El personal municipal segueix treballant en aquesta doble línia estratègica, sigui de forma presencial o telemàtica, per garantir la prestació dels serveis essencials i públics”, ha explicat l’alcaldessa.

“L’atenció a totes les persones malaltes, especialment la gent gran, és ara mateix la nostra màxima preocupació”, ha continuat Madrenas, i en aquest sentit ha afegit que l’Ajuntament està en contacte permanent amb la Generalitat de Catalunya per atendre adequadament aquest col·lectiu i que manté també una relació directa amb les residències de la ciutat per procurar trobar solucions a les seves necessitats.

A més, el consistori ha establert ajudes domiciliàries per a persones grans dependents o que estaven ingressades en un centre hospitalari, així com servei de teleassistència i de càtering per evitar desplaçaments. També s’han organitzat voluntaris i voluntàries municipals per cobrir peticions específiques i puntuals de persones grans i s’han derivat als Serveis Socials aquells casos de gent gran que compta amb una xarxa social dèbil o inexistent.

La regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi, ha recalcat l’esforç que des de l’Ajuntament s’ha fet per assegurar que les persones més vulnerables rebien una atenció adequada. “Uns 200 treballadors i treballadores del consistori fan trucades diàries a les persones majors de 65 anys empadronades a Girona per detectar possibles necessitats, com manca de materials de prevenció o falta d’atenció psicològica, i oferir-los solucions”, ha explicat Pi.

Les mesures que el govern gironí ha acordat en l’àmbit de l’atenció social estan enfocades a qualsevol persona que presenti necessitats específiques derivades de la situació actual. La regidora Núria Pi ha destacat que actualment el consistori atén totes les persones sense llar de la ciutat gràcies a la creació de 80 places al Pavelló Municipal de Palau II i el manteniment del servei de La Sopa, i que també s’ha posat una especial atenció a les víctimes de violència masclista.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Girona segueix coordinat amb el Servei d’informació i atenció a les dones (SIAD) de Girona i la Policia Municipal de Girona i manté el contacte telefònic amb les dones que pateixen violència de gènere. També ha preparat un fulletó amb els telèfons on poden trucar per rebre ajuda. Malgrat que el nombre de casos de violència domèstica a la ciutat no ha augmentat, el confinament pot intensificar aquest maltractament. Per aquest motiu, des del consistori s’ha insistit que si es detecta que una d’aquestes persones vol marxar del domicili familiar se li proporcionarà un espai segur.

Pel que fa a la neteja, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha recordat que s’estan duent a terme tasques de desinfecció en zones concorregudes de la via pública amb una solució especial d’aigua i lleixiu, per ser més efectius en l’eliminació del coronavirus. Seria el cas d’espais exteriors dels centres sociosanitaris de la ciutat, de comerços oberts o de comissaries de policia.

En l’àmbit econòmic, Madrenas ha destacat la previsió de crear unes targetes moneder per als Serveis Socials adreçades a les persones econòmicament vulnerables, amb l’objectiu de facilitar l’atenció de les seves necessitats; mentre que en Educació, s’està treballant amb Ensenyament per detectar quins infants i joves de la ciutat poden tenir dificultats per seguir les classes a distància i ajudar les famílies amb manca de recursos perquè els escolars facin seguiment lectiu.

Quant a la situació laboral prevista un cop passada l’emergència sanitària, Marta Madrenas ha assegurat que es farà un seguiment de les ajudes als autònoms anunciades per part de l’Estat espanyol per tal que arribin tan aviat com sigui possible. L’alcaldessa també ha mostrat la seva preocupació davant de la notícia que els 3 milions d’euros procedents de l’Estat que el consistori destinava a polítiques actives d’ocupació es veuran reduïts a la meitat.

“Estem escandalitzats de saber que aquest import no només no augmentarà, com hauria de ser, sinó que es reduirà. Per això confiem que el govern espanyol rectifiqui i, en aquest sentit, ja he preparat una carta neutra i sense sensibilitats ideològiques per enviar a l’Estat i a tots els ajuntaments de Catalunya”, ha dit l’alcaldessa.

Finalment, Madrenas ha fet un agraïment a la ciutadania per l’esforç que suposa el confinament i ha demanat no abaixar la guàrdia tenint en compte l’evolució del virus. També ha recordat a tothom la importància de tenir paciència i de resoldre els conflictes veïnals de manera conciliadora ara que fa gairebé tres setmanes de l’inici de la crisi.

Quant al nombre de sancions que s’han interposat als veïns i veïnes de Girona per no complir amb els requisits de confinament, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra ahir la xifra va ser de 30 sancions.

L’Ajuntament de Girona manté cada dia obert el telèfon d’informació ciutadana 972 419 010, de dilluns a divendres de 8 h a 18 h, i dissabte i diumenge, de 9 h a 18 h per resoldre els dubtes que puguin sorgir. També s’emplaça a la ciutadania a mantenir-se informada sobre les últimes novetats a través dels canals oficials de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya.