L’Ajuntament de Girona manté els equipaments i serveis públics oberts però cancel·la les activitats previstes en espais tancats

11/03/2020

El conjunt de mesures s’aplicaran entre els dies 12 i 26 de març, seguint les directrius fetes públiques avui per la Generalitat

L’objectiu és reduir el risc de contagi del Covid-19, i en aquest sentit es recomana a la ciutadania restringir els moviments, sobretot a la gent gran

L’alcaldessa de Girona Marta Madrenas ha reunit aquest migdia l’equip assessor format ahir arran de l’activació en fase de prealerta del Protocol d’actuació del Pla bàsic d’emergència municipal per emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial d’alt risc, a causa del risc de propagació del Covid-19. Avui, seguint les indicacions de la Generalitat, aquest pla ha passat en fase d’alerta.

En aquesta reunió, amb la presència també dels responsables dels departaments municipals, des de l’Ajuntament de Girona s’ha pres la decisió de suspendre o anul·lar totes les activitats que impliquin concentracions de més de 1.000 persones, i en cas d’una afluència inferior, reduir l’aforament a només un terç del màxim autoritzat, tal i com ha decretat la Generalitat. Pel què específicament a les activitats  programades en espais tancats municipals, com centres cívics o locals socials, es cancel·laran totes. Per contra, es mantindran oberts tots els serveis públics, com biblioteques, equipaments esportius o espais d’atenció al públic, però sense activitats programades i controlant-ne l’aforament.

Entre les activitats afectades, hi ha els concerts i obres programades al Teatre Municipal i a l’Auditori de Girona, que s’ajornen fins a nova data; i que en cas de no ser possible determinar-la es suspendran definitivament. En els propers dies s’informarà a totes les persones que hagin adquirit entrades per informar-los de la nova programació. En cas de suspensió definitiva s’activarà el procediment de devolució de l’import de les entrades, mentre que en cas d’una nova data, el comprador podrà escollir si manté l’entrada o en demana la devolució. En programació cultural, també quedaran afectades activitats previstes dins el Black Music Festival i dins el Mot. El Mot Jove queda suspès al participar-hi alumnat de diferents centres escolars –tal i com estableix la Generalitat-, mentre que en la programació principal del Mot es suspendran activitats previstes amb autors estrangers. La concreció de com quedarà definitivament la programació es farà públic en els propers dies i en funció dels protocols que s’activin contra el coronavirus.

Altres actes que es suspendran és el Campionat de Funky Hip Hop Ciutat de Girona que s’havia de celebrar aquest diumenge a Fontajau, o el saló Expojove que s’havia de fer a Fira de Girona entre el 25 i el 28 de març. En aquest cas, tant per ser un esdeveniment que agrupa més de mil persones en un espai tancat, com també per la directriu del departament d’Educació de suspendre activitats on coincideixin grups d’escoles diferents. No queden suspesos els entrenaments esportius, perquè per ara moltes competicions es mantenen però a porta tancada. Tampoc es suspèn l’activitat de l’Escola de Música o l’EUMES, perquè s’equiparen a la formació lectiva, curricular o ocupacional que la Generalitat manté activa.

A nivell intern, s’ha donat la instrucció a tots els treballadors i treballadores municipals que no assisteixin a la celebració de cursos, jornades o trobades previstes per motius laborals durant aquests dies. La prioritat és el garantir la preservació de tots els serveis públics. Pel què fa a l’atenció al ciutadà, es demana que tota la informació o tramitació de documents que hagi de fer la ciutadania ho faci de manera telemàtica o telefònica en la mesura del possible. Per això, els serveis municipals que fan atenció al públic reforçaran l’atenció telefònica per sobre de l’atenció presencial.

L’alcaldessa de Girona Marta Madrenas ha explicat que totes aquestes mesures tenen com a objectiu reduir el moviment de persones, limitar els contactes físics i prevenir el risc de contagi: “la salut pública és ara mateix la nostra màxima prioritat, i per tant ens hem d’avançar a situacions d’infecció que es puguin produir i així limitar el màxim possible l’expansió del virus”. Madrenas ha explicat que des d’abans de la detecció del primer cas, l’Ajuntament ha estat en permanent contacte amb el departament de Salut per activar les mesures de prevenció necessàries, i que es continuaran complint amb els requisits a què insti la Generalitat en els propers dies.

Un col·lectiu amb un seguiment especial és el de la gent gran. Es suspenen els menjadors socials de Santa Eugènia i el Mercadal, però s’oferirà portar el dinar a casa a qui ho necessiti. Els serveis com centres de gent gran, punts de distribució d’aliments, la Sopa o el Servei d’Atenció Domiciliària es mantindran oberts, si bé es recomana a la gent gran o a les persones amb patologies prèvies que limitin els seus moviments a aquells imprescindibles.

Des de l’Ajuntament es continuarà amatent a l’evolució dels esdeveniments i dels protocols que activi la Generalitat de Catalunya, i es demana a la ciutadania que en cas de dubte s’informi a través del 061 o el 112. Qualsevol novetat es comunicarà a través dels mitjans oficials.